Vad är skillnaden mellan liggunderlag till hundar

Det finns minst sagt många olika varianter av liggunderlag åt våra kära hundar. Men vad är egentligen skillnaden mellan en hundmadrass och en hundsäng? Eller en hundkudde och en hunddyna för den delen? Även om det kanske inte finns ett definitivt svar på den frågan så ska vi ge vår ståndpunkt i det hela baserat på våra erfarenheter.

Till vår hjälp har vi använt oss av en pålitlig källa i form av Svenska Akademiens Ordböcker för att se hur de olika begreppen definieras där.

Snabblänkar

Med hjälp av snabblänkarna nedan kan du enkelt hoppa till önskat avsnitt. Även om vi tycker det vore trevligt om du läste hela texten.

Vad är en hundbädd?

Vi inleder med det vanligaste begreppet hundbädd. Hundbädd är ett samlingsbegrepp för alla typer av mjuka anordningar som hundar ligger på. Det här bygger på våra erfarenheter och vad vi har upplevt att kunder menar när de säger hundbädd. Man kan se hundbädd som huvudkategorin och de övriga begreppen som mer specifika underkategorier.

För att illustrera det hela har vi skapat följande grafik som visar hur vi tänker:

Översikt av liggunderlag för hund

Klicka på bilden för att göra den större.

Ordet hundbädd kan med andra ord direkt ersätta exempelvis hundmadrass, det är inte konstigare än så. Däremot om man vet att man vill ha en hundmadrass är det tydligare att använda ordet hundmadrass i stället för hundbädd.

Och vad säger Svenska Akademien (SO) om ordet bädd?

Särskilt anordnad, mjuk liggplats för sömn och vila. Naturligt eller konstgjort underlag i form av ett förhållandevis djupt skikt av varierande material.

Vad är en hundsäng?

En hundsäng är en mjuk liggplats anpassad för hundar. Form och utformning på en hundsäng kan variera stort till skillnad mot andra underlag för hundar. Exempel på olika utformning av hundsängar:

  • Igloo med tak.
  • Rund fluffig med höga kanter.
  • Rektangulär utan upphöjda kanter.
  • Anpassad till att placeras i ett hörn.
  • Efterlikna en säng för människor, det vill säga att själva madrassen är upphöjd eftersom det finns ben undertill.

Det är just den här sista punkten som är särskilt karakteristiskt för hundsängen. Om ligganordningen är utformad som en möbel med ben eller en ram och botten av exempelvis trä eller metall, ska den endast kallas för hundsäng — eller hundbädd förstås.

Avlång möbel av kroppslängd som är avsedd för sömn och vila, vanligen inkluderande bäddutrustning; vanligen för en eller två personer.

Men en hundsäng behöver för den delen alltså inte vara en möbel med ben. Begreppet används på ett snarlikt sätt — och nästan lika brett — som ordet hundbädd. Även fast man säger hundsäng kanske man egentligen menar en hunddyna eller hundmadrass.

Även stoppningen i en hundsäng kan variera. Den kan bestå av en enhetlig mjuk skummadrass eller löst material så som bomull eller fjädrar.

Men nu vet du, har den ben, är det bäst att kalla den för en hundsäng!

Vad är en hundmadrass?

Hundmadrasser liknar till stora delar madrasser för människor, med skillnaden att ytskiktet oftast är mer slitstarkt för hundar. Ett vanligt ytskikt för hundmadrasser är konstläder, vilket är det främsta materialet vi också använder. Se till exempel på vår grå hundmadrass av konstläder.

Formen på en hundmadrass är rektangulär eller kvadratisk. Om den har någon annan form — eller för den delen har upphöjda kanter — anser vi att det är bättre att använda begreppen hunddyna eller hundbädd.

Stoppningen i en hundmadrass består uteslutande av en enhetlig mjuk del, exempelvis: polyeterskum, skumgummi eller liknande. Om formen är rektangulär men stoppningen består av något löst material så som bomull, fjädrar eller inblåsta fibrer, ska underlaget i stället kallas för hundkudde.

Mjukt bäddunderlag i form av en dyna i kroppsstorlek, stoppad, luftfylld eller dylikt.

Även om SO ger exemplet luftmadrass, kan vi tycka att det är en olämplig lösning för en hund.

Vad är en hunddyna?

En hunddyna är oftast synonymt med hundmadrass, men det finns vissa skillnader. Till skillnad mot en hundmadrass kan en hunddyna ha olika former. Förutom den rektangulära formen kan en hunddyna vara: rund, oval eller triangelformad. Dessutom kan en hunddyna ha upphöjda kanter, så kallad sarg, vilket en hundmadrass inte har.

Stoppningen är densamma för hunddynor och hundmadrasser, det vill säga skumgummi eller motsvarande. Är fyllnadsmaterialet av lös sort ska det i stället kallas för hundkudde.

Mindre kudde ofta enbart för prydnad. Tämligen platt, stoppat tygfodral används till stolar och dylikt för större bekvämlighet.

Vad är en hundkudde?

Så till den slutliga varianten av liggunderlag för hundar — hundkudde. En hundkudde särskiljs genom att den inte har upphöjda kanter och att stoppningen består av ett löst material, exempelvis: bomull, fjädrar eller skumsmulor. Hundkuddar kan variera i form, allt i från rund, rektangulär till triangelformad.

Består stoppningen av en skumdyna anser vi att begreppet hundmadrass eller hunddyna är mer tillämpbart.

Mindre, ofta rektangulär, sluten påse, vanligtvis av tyg, som fyllts med stoppning av fjäder och dylikt och i allmänhet användes som stöd att vila huvudet på.

Sanningen om ortopedisk hundmadrass

För äldre hundar, eller hundar som lider av artros, marknadsför tillverkare och återförsäljare så kallade ortopediska hundmadrasser. En ortopedisk madrass är tänkt att vara designad för att ge stöd åt ryggraden och leder — oftast med hjälp av så kallad memory foam — vilket ska leda till bättre sömnkvalitet och mindre värk. Men marknaden för detta är oreglerad och det finns inga standarder vad gäller ortopediska hundmadrasser eller det samma för människor.

Det finns heller ingen forskning inom området avseende hundar, om att dessa typer av madrasser skulle lindra smärta eller fungera bättre än en annan madrass av motsvarande tjocklek.

Däremot finns viss forskning inom området för människor. I en forskningsrapport från 2006 undersökte forskare sömnstörningar hos patienter som led av kronisk värk i ländryggen. Patienterna och anhöriga fick i undersökningen bedöma sömnkvaliteten enligt Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) och man noterade vilken typ av madrass patienten sov på: mjuk, medelhård, hård eller ortopedisk.

Resultatet visade att de som sov på en ortopedisk madrass sov sämre än de övriga. Forskarna framhäver dock att man inte kan dra slutsatsen att vilken typ av madrass man sover på, påverkar sömnkvaliteten. Forskarna hade nämligen inte ställt frågor om ålder på patienternas madrasser och de resonerar även att de patienter som har störst besvär kanske har valt att köpa en ortopedisk madrass just för att de marknadsförs som att de ska lindra den typen av besvär de lider av.

Även om man inte kan dra några klara slutsatser utifrån detta, är det viktigt att du som konsument känner till att det inte finns tillräcklig forskning inom området och att det inte finns några regler kring när ett företag kan hävda att madrassen är ortopedisk eller inte. Oavsett om det gäller en madrass för människa eller hund.

Hur vi ställer oss till memory foam

Vårt ställningstagande till det hela är att vi avvaktar med att erbjuda hundmadrasser med memory foam till dess att det finns evidensbaserad forskning som visar att det faktiskt hjälper hunden. Den hårdhet (eller densitet) av polyeterskum vi noggrant har valt ut är mjukt och skönt att ligga på och ger ett alldeles fullgott stöd som det är.

Att använda äkta memory foam skulle leda till en betydligt dyrare produkt utan någon märkbar kvalitetsförbättring, vilket vi inte känner är rätt väg att gå. Men som sagt, om forskning börjar visa att det faktiskt fungerar så är vi genast villiga att börja erbjuda även varianter med memory foam.

Billiga skräddarsydda hundmadrasser

Vi hoppas att du med den här texten har fått lite mer insikt i hur vi resonerar kring vad som är en bra hundmadrass och inte. Vi gör vårt allra yttersta i att leverera högsta kvalitet och undviker onödigt dyra materialval som inte leder till en bättre produkt för dig som kund.

På så sätt kan vi hålla priserna på en rimlig nivå och till och med kalla våra skräddarsydda hundmadrasser för billiga. Ännu billigare blir det om behöver en hundmadrass till bur som faller inom våra nio standardstorlekar anpassade till hundburar från Artfex och 4pets. Här hittar du hunddyna till Artfex hundburar.

Oavsett vad du väljer, kan vi garantera att du kommer att bli nöjd om du väljer en Modin Bed!

Grafik
30 dagar garanti
180 dagar garanti
365 dagar garanti
Grafik